Kifoz (Kamburluk) Nedir?
Kifoz (Kamburluk) Nedir?
Kifoz, omurganın yandan bakılınca öne doğru eğrilmesidir. Omurga sırt bölgesinde zaten öne eğik (kifotik), bel bölgesinde ise çukur (lordotik) bir görünümdedir. İşte sırttaki öne eğikliğin normalin üzerine çıkması (50-60 dereceden fazla olması) ya da beldeki çukurluğu düzelmesi (15 derecenin altına inmesi) ya da kaybolması durumuna KİFOZ denir.Kifoz medikal anlamda hayatı tehdit edebilecek ciddi bir durumdur.
Kifoz Tipleri
Posturel Kifoz (Pozisyonel Kamburluk): Fizyolojik kamburluğun kötü duruş yada pozisyona bağlı olarak artması durumudur.Bu tipte hastaya sırtını düzeltmesini söylenince tam düzelme sağlanır.Çekilen grafilerde omurgada yapısal bir bozukluk yoktur.
Yapısal Kifoz (Schuermann Kifozu): Yapısal kamburluk, ayakta duruşta 55 derecenin üzerinde olan ve çoğu zaman altta yatan bir kemik veya yumuşak doku patolojisine bağlı ortaya çıkan kamburluktur.
Bu kamburluk doğuştan omurga anomalilerine (konjenital kifoz), bazı kemik hastalıklarına (iskelet displazisi, nörofibromatozis vs.), omurga enfeksiyonu (omurga tüberkülozu vs.) veya omurga kırıklarına bağlı omurların hasar görmesiyle oluşabilir.
Büyümekte olan hastalarda yapısal kamburluğun en sık nedeni Schuermann hastalığı diye tanımlanan ve nedeni bilinmeyen bir etkilenmeye bağlı, omurgaların dikdörtgen şekillerini kaybedip üçgenleşmesi ile ortaya çıkan kamburluktur. Schuermann hastalığı tedavi edilmezse kamburluğun artması ve tehlikeli boyutlara ulaşması ile sonuçlanabilir.
Belirtileri
1- Nefes darlığı ,solunum güçlüğü
2- Sırt veya omuzlarda ağrı
3- Sırtta görülen eğrilik
4- Duruş bozukluğu
5- İleri vakalarda bacaklarda uyuşma olabilir.
TANI
1- Anamnez ve fizik muayene
2- Direkt grafi (Tüm omurganın yandan çekilen grafisi): Bu grafiğe doktor tarafından yapılan ölçümde kifoz açısı 45 derecenin üzerinde ise KİFOZ tanısı konur.
3- MR: Hastada nörolojik bir araz var ise omurilik basılarının tespiti için istenebilir.
4- İleri kifozlarda akciğer kapasitesinin tespiti için Solunum Fonksiyon Testi (SFT) istenebilir.
Tedavi Yöntemleri
Tüm omurganın yandan çekilen grafisinde doktor tarafından yapılan ölçümde kifoz açısı belirlenir.Derecenin ilerlemesi ve belli bir düzeyi geçmesi hastalığa tıbbi olarak müdahale edilmesini gerektiriyor. Büyüme çağındaki çocuklarda, sırt bölgesinde 60 dereceye kadar herhangi bir müdahaleye gerek yoktur.
60 derecenin üzerindeki eğrilikler, özellikle çocuğun önünde ciddi bir büyüme dönemi varsa (küçük yaş) ilerlemesini engellemek için korse ile tedavi edilebiliyor. Korsenin ana amacı; ilerlemenin engellenmesi ya da yavaşlatılması olmakla birlikte, skolyozdan farklı olarak uygun alçı ya da korse kullanımı ile özellikle küçük çocuklarda eğriliğin bir miktar düzeltilmesini de sağlamak.
Korse kullanımına rağmen ilerleyen ve 60 dereceyi geçen çocuklarda önerilen tedavi, cerrahidir. Erişkinlerde cerrahi önerilme derecesi, hekimden hekime değişebiliyor. Ancak, hasta durumundan memnun değilse (genellikle sınıra yakın büyüklükte kifozlar) ya da çok ileri bir kifozu varsa, sorunu düzeltmenin tek yolu, cerrahi tedavidir.
Başarılı Korse Tedavisi İçin Neler Gereklidir?
1- Hasta hala büyürken konulan erken teşhis (Kız çocuklarında adet görmeden önce tespit edilen eğrilikler)
2- Hafif ila orta dereceli Schuermann kifozu (60-75 derece arası)
3- Hastaya uygun yapılmış bir korse
4- Uyumlu bir hasta ve destekleyici bir aile
5- Egzersiz, dans eğitimi ve atletizmi içeren normal aktivitelere devam edilmesi ve doktor gözetiminde olmak şartıyla bu aktiviteler sırasında elektif olarak korseye ara verilmesi
6- Korsenin günde en az 20-23 saat kullanılması
Cerrahi Sonrası İyileşme Süreci
1- Hasta ameliyatın ertesi günü ayağa kaldırılarak kontrollü olarak mobilize edilir.
2- 3. veya 4. gün taburcu edilebilir.
3- 3. haftadan sonra kontrollü olarak ev dışına çıkabilir.
4- 4. haftadan sonra kontrollü olarak okula gidebilir, hafif vücut egzersizleri (pilates bandı, hafif ağırlık) yapabilir. Sınırsız yürüyebilir, serinlemek amaçlı havuz ya da denize girebilir.
5- 2. ayın sonundan itibaren toplu taşıma araçlarını (okul servisi dahil) kullanabilir.
6- 3. ayın sonundan itibaren normal günlük hayatını kısıtsız sürdürebilir (ev ve okul aktiviteleri, spor hariç), hafif ferdi koşu ve spor amaçlı yüzme yapabilir.
7- 6. ayın sonundan itibaren koşu ve diğer ferdi sporlar (yarışma amaçlı olmayan raket sporları vb.) yapabilir ve yine yarışma amaçlı olmadan sınırsız bisiklete binebilir.
8- 1. yılından sonra son rutin kontrolünden sonra dövüş sporları ve özellikle tehlikeli etkinlikler (paraşüt, bungee jumping vb.) dışında serbest bırakılır.
Kifoz (Kamburluk) Nedir?
Diğer Yazılarımıza da Göz Atın: