Whatsapp Hattımız: +90 535 679 92 33

MG Klinik
Çalışma Saatleri

7/24 AÇIK

+90 532 685 33 22

info@mgklinikmarmaris.com

Adres

Kemeraltı Mahallesi Hasan Işık Caddesi No: 22A

Skolyoz Nedir (Merak Ettikleriniz)

MG KLinik Marmaris

Skolyoz Nedir (Merak Ettikleriniz)

Skolyoz Nedir Merak Ettikleriniz

Skolyoz Hakkında Herşey

Skolyoz Nedir?

Omurganın önden bakılınca sağa ve sola 10 dereceden fazla eğrilmesi Skolyoz olarak tanımlanır. Skolyozda omurga bir tarafa doğru eğrilirken omurlar da kendi eksenleri etrafında döner. Yani Skolyoz üç boyutlu bir deformitedir. Skolyozda omurganın dışarıdan görünümü S ya da C harfine benzetilebilir.Kızlarda erkeklere göre daha sıktır. Ailede Skolyozu olan bireylerde görülme sıklığı artar.(Genetik geçiş??)Omurganın 10 derecenin altındaki eğriliklerine ise Asimetri denir.Ergenlikte eğrilik daha hızlı ilerler.

Skolyozda Belirtiler?
1-Yana doğru eğrilik, anormal kamburluk ya da anormal içe doğru eğrilik.
2-Sırtta cilt anormallikleri: Kıllanma artışı, gamzeler, renk değişiklikleri.
3-Göğüs kafesinde asimetri
4-Dışarıdan bakıldığında eşit hizada durmayan omuzlar, kürek kemikleri ve pelvis kemikleri
5- 2 kalçadan birinin daha yukarıda görünmesi
6-Bacaklara göre gövdenin kısalığı.
7-Kişi öne eğildiğinde fark edilen sırt çıkıntıları.

MG KLİNİK MARMARİS

Skolyozun Nedenleri?

Konjenital Skolyoz (doğumsal yada anne karnındaki gelişimsel pşroblemlere bağlı)
İdiopatik Skolyoz (sebebi belli olmayan). (En sık neden)
Nöromüsküler Skolyoz (kas sinir hastalıklarına bağlı)

Skolyozda Tanı ?

Öncelikle ailenin şüphelenmesi yada rastgele çekilen göğüs grafisinde eğriliğin görülmesi üzerine hasta Ortopedi Uzmanına başvurur.
Fizik muayene
Direkt grafi: Ön, arka ve yan bel grafileri ile ayakta skolyoz grafileri.
SKOLYOZ HAKKINDA HERŞEYCOBB ÖLÇÜMÜ AMELİYAT ÖNCESİ
MR: Hastada nörolojik bulgu var veya ek deformitelerin tespiti için istenir.
Bilgisayarlı Tomografi (BT)- Myelo BT: Kemikle ilgili daha ayrıntılı görüntüleme için BT istenebilir. Eğer skolyozun eğrilik derecesi yüksek ise, omurilik ve basıları görüntülemek için MyeloBT istenebilir.
EMG istenebilir.

Tedavi Yöntemleri?
Skolyoz tedavisi kişinin yaşına, durumuna ve skolyozun derecesine göre değişiklik gösterebilir. Çocuklarda klasik tedavi yöntemi olarak ameliyat kabul edilirken, erişkinlerde hastanın yaşına ve diğer hastalıklara bağlı olarak geçici korse veya fizik tedavi önerilebilir.

Doğuştan (konjenital) Skolyoz Tedavi Seçenekleri

Kontrollü İzlem:
Belirli aralıklarla yapılan fizik muayeneler ve çekilen röntgenlerle yapılır ve eğrilikte artış olmadığı sürece özel bir tedavi verilmeden iskelet sistemi olgunluğa erişene kadar devam eder (cerrahi tedaviden sonra da yapılmalıdır).

Skolyoz Nedir Merak Ettikleriniz

Cerrahi Tedavi:

Günümüzde büyümekte olan bir çocuktaki konjenital spinal deformitenin tedavisi için uygulanan cerrahi tedavilerin çoğunluğunda omurga füzyonu yapmadan veya kısıtlı bir alana füzyon yaparak eğrilik kontrol altına alınmaya çalışılır.

Küçük Yaşta Ortaya Çıkan Skolyozda Tedavi Seçenekleri
Küçük yaşta ortaya çıkan skolyozun tedavi seçenekleri çocuğun yaşına ve eğriliğin türüne ve yerine göre değişmekle birlikte genel olarak 3 başlık altında toplanabilir.
Bunlar:
1-Gözlem
2-Korse tedavisi
3-Skolyoz ameliyatı

Skolyoz ve Korse Tedavisi

Skolyoz 20 derecenin üzerinde ise büyük çocuklarda olduğu gibi küçük yaş çocuklarında da korse tedavisine başvurulabilir. Ancak çok küçük çocuklarda (0-5 yaş) korse uygulamak zor olduğu için genel anestezi altında yapılan düzeltme, gövde alçıları tercih edilebilmektedir.
Omurga eğriliği 40 derece ve üzerindeki büyük çocuklarda korse tedavisi uygulanmayabilir. Küçük yaştaki çocuklar için ise durum biraz daha farklıdır.
Küçük yaş skolyozunda korse tedavisi 60 dereceye kadar çıkabilmektedir.Burada amaç, omurga eğriliğinin ilerlemesini yavaşlatmaktır. Altmış derece üzerindeki eğriliklerde ise skolyoz ameliyatı yöntemi tercih edilmektedir.

Erişkin Dönemde Skolyoz Tedavi Seçenekleri
Erişkin skolyoz tedavisinde seçilecek yöntem için, ağrı ve eğrilik derecesi, eğriliğin ilerleyici olup olmamasına göre karar verilir. Genellikle hastaya uygulanacak ilk tedavi yöntemleri cerrahi olmayan tedavi yöntemleridir.
Bir fizyoterapist eşliğinde fizik kondisyon arttıracak egzersizler, stabilizasyon, kuvvetlendirme ve germe egzersizleri kas spazmını çözüp ağrıyı azaltabilir. Ancak bu egzersizlerin ilerleyecek olan bir skolyozun ilerlemesini önlemede rolü olduğu tam olarak gösterilememiştir.
Tüm cerrahi olmayan yöntemlere rağmen tedaviye yanıt vermeyen, bu süre içinde (6 hafta, 6 ay) ağrıları artan ve yeti kaybı oluşan hastalar için skolyoz ameliyatı önemli bir alternatif yol olabilir.Hastalarda eğriliğin yanı sıra ciddi dar kanal veya sinir basısına bağlı idrar, dışkı kontrol kaybı veya kaslarda güç kaybı var ise yine skolyoz ameliyatı ile tedavi yöntemi seçilebilir.
SKOLYOZ HAKKINDA HERŞEY

Schroth Tedavisi

Katherina Schroth tarafından geliştirilmiş üç boyutlu egzersiz programıdır. Egzersizler özellikle omurgayı doğru pozisyonlayarak ve kişinin skolyozuna özel nefes egzersizleri eşliğinde yapılır. Kişiye ayna karşısında duruş eğitimleri verilerek bu düzgünlüğü günlük yaşamında nasıl devam ettireceği öğretilir. Günlük yaşam alışkanlıklarının değiştirilmesi, kifoz ve lordozun düzeltilmesi, mobilizasyon teknikleri ve kuvvetlendirme egzersizleri bu tekniğin temel parçalarıdır. Geleneksel skolyoz tedavilere göre çok daha başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Method 7’den 70’e her yaş grubunda uygulanabilmektedir.
Skolyoz Nedir Merak Ettikleriniz
Tedavi Öncesi                         Tedavi Sonrası

 

Skolyoz Nedir Merak Ettikleriniz

Sosyal Medya Adreslerimiz:

Linktree

Facebook

Instagram

Twitter

Diğer Yazılarımıza da Göz Atın:

Kalça Kireçlenmesi

Kifoz

Skolyoz

Gonartroz